Köpa konst

Är du intresserad av att köpa konst men inte är helt säker på vad du letar efter? Läs vilka för aspekter som är bra att ha i åtanke om du är ute efter dekorativ konst att piffa upp ytor i hemmet eller arbetsplatsen med. Har du i åtanke att investera i konst hittar du även en del punkter att se över för att hjälpa dig värdera konst utifrån en köpares perspektiv.

Du kan även hyra konst om du är ute efter mer tillfällig dekor.

Att investera i konst

Om du planerar att investera i konst vill du försäkra dig om att de kommer öka i värde med tiden, och bör därför vända dig mot unika och begränsade upplagor från etablerade gallerier. Vill du känna dig trygg i att tavlorna har ett samlarvärde bör du exempelvis köpa konst från Åmells i Stockholm, eller liknande konsthandlare med fokus på unik och värdefull konst. Det är möjligt att hitta värdefull konst från privatpersoner, men dessa kan behöva hållas i en längre tid innan ökat värde, ännu längre om du köper direkt från konstnären.

Här kan du köpa konst online

Om du vill kunna bläddra bland en blandning av olika konstverk kan du snabbt och enkelt se över ett stort utbud och köpa konst online.

Åmells
Galleri i Stockholm med allt från traditionellt till modernt

Besök åmells.com

Singulart
Plattform där konstnärer själva kan lägga upp sina verk

Besök singulart.com

Noa Gallery
Ett konstgalleri med moderna tavlor och skulpturer

Besök noagallery.se

Artely
En fri plattform för nyetablerade svenska konstnärer

Besök artely.se

Konstlagret
Blandade verk från konstnärer runtom Asien, Kenya och Sverige

Besök konstlagret.se

Artworks
Främst fokus på surrealism och samtida målningar och skulpturer

Besök artworks.se

Bukowskis
Ett väletablerat auktionsverk med konst och smycken

Besök bukowskis.com

Värdera konst – vad utgör priset?

Om du vill investera i konst bör du även ha grundkunskaper i att värdera konst. Du kan aldrig vara helt säker på att alla kommer värdera konst detsamma, men för att hamna inom samma ramar bör du se över följande punkter:

1

Är konsten unik?

Ett konstverks förekomst är i många fall det som spelar störst roll, i alla fall bland etablerade konstnärer. Unika målningar och skulpturer stiger alltid i pris i jämförelse med tavlor och målningar som finns i flera utgåvor. Konst i akryl, olja eller liknande texturstarka konstverk då de tar längre tid att göra, och är svårare att duplicera till exempel.

2

Har konstnären lyckats etablera sig?

Detta är oftast baserat på hur många verk som konstnären lyckats skapa och hur många som hamnat i omlopp bland säljare. En mindre etablerad konstnär kan såklart innebära en större ökning och bättre investering om du är övertygad om att denne kommer etablera sig i framtiden.

3

Är verket signerat eller dokumenterat?

Om ett verk påstås vara gjort av en konstnär, men verket saknar både signatur eller giltigförklarande dokument är det svårt att bevisa dess värde, och du löper snarare risk att tappa värdet med tiden, då ett ökat värde snarare skapar skepticism. De flesta konstverk är signerade, syns signaturen inte på framsidan finns det en chans att det sitter på baksidan, eller med ett dokument inuti tavelramen.

4

Är det handgjort eller massproducerat?

Handgjord konst kommer alltid besitta högre värde än massproducerad konst. Därför är fotokonst i många fall något lägre i värde, om de inte är tryckta på gammalt material eller är i originalprint. Konst i akryl, olja eller annat liknande har ett ökat värde då texturen idag inte är lika enkel att massproducera som tryckta konstverk.