Hyra konst

Visste du om att det är möjligt att hyra konst att visa i både hem och kontor? Om du är intresserad av att testa på en viss atmosfär innan du bestämmer dig för en stil har du möjlighet att hyra konst både under kortare och längre perioder för att se vad du känner passar bäst. Är du intresserad av detta kan du exempelvis spana in Åmells, där du kan hyra konst av det mer klassiska slaget eller fotokonst. Är det i stället abstrakt konst du vill hyra kan du vända dig till Melefors och är du ute efter det minimalistiska och moderna stuket kan du kolla in Moderna Samlare.

Hyr konst från galleri

Hyr konst från galleri för att få ett brett urval av professionell konst att visa i ditt hem eller på din arbetsplats. Gallerier fokuserar oftast på en nischad typ av konst, som modernism, klassisk, surrealism eller expressionism, bland andra. Genom att hyra konst från ett galleri kan du välja bland tavlor som fungerar bra med varandra, och som är inköpta av konsthandlare med expertis och som kan ge dig vad du behöver för din yta.

När du hyr konst från gallerier är det viktigt att tänka på vart du hänger eller ställer fram konsten. Många gallerier arbetar med unika konstverk från konstnärer som inte längre är aktiva, och genom att visa konsten på exempelvis varma, fuktiga eller solexponerade platser riskerar du att betala ett ordentligt pris. Vissa typer av material klarar olika miljöer olika. Vill du vara på den säkra sidan bör du hyra konst som är inramad bakom glas.

Hyra konst inför husvisning

Om du planerar att sälja din bostad och behöver smycka ut väggarna för att få till bästa möjliga atmosfär finns det många som hyr konst och tavlor för detta. Vanligtvis brukar mäklarna arbeta med särskilda hemstylister, men som säljare har du alltid möjligheten att välja din egen hemstylist. Många mäklare rekommenderar dock konst som inte tar för mycket fokus eller uppmärksamhet.

Låna tavlor till kontor

Förmedla ditt företags varumärkesidentitet genom att hyra tavlor till kontor som speglar företagets stil och känsla. För att hitta den konst som passar bäst till ditt kontor bör du fundera på följande aspekter:

  1. Är kontoret minimalistiskt, modernt eller klassiskt?
  2. Ska konsten ta plats eller smälta in?
  3. Ska den inspirera eller fascinera?
  4. Ska konsten passa in med andra verk eller synas ensamt?

Att hyra ut konst

Om du själv har tankar om att hyra ut konst är det viktigt att tänka på att det kräver konstnärens godkännande. Som en del av upphovsrätten måste man ha konstnärens godkännande för att tjäna pengar på dennes konst och eventuellt kan det hända att konstnären kräver ersättning för detta.

Skulle det vara mer än 70 år sedan konstnären gått bort gäller inte upphovsrätten längre utan då har ägaren av verket all rätt att hyra ut. Från konstnärens död tills 70 år senare faller upphovsrätten till dödsboet. Dessa lagar gäller bara i Sverige, och inte försäljning, utan bara uthyrning.