Sälja konst som privatperson

Att sälja konst som privatperson är ett utmärkt sätt att få in en extra inkomst som konstnär eller fotograf. Det bästa sättet att sälja konst är vanligtvis genom vernissage eller galleri där köparna enkelt kan se färger, penseltekniker och små detaljer, men det är inte alla som har tillgång till detta. Ta reda på hur du bäst går till väga om du vill sälja konst som privatperson.

Sälja sin konst i galleri

Många konstnärer skulle säga att det bästa sättet att sälja konst är via gallerier eller vernissage, men detta gäller framför allt de som säljer konst i andrahand och vill sälja sin konst för ett lämpligt värde. Genom att sälja konst via gallerier har du även experter och konstsäljare som kan förklara konsten för de potentiella köparna. Är du ute efter att sälja konst i gallerier, så som exempelvis Åmells som är en av Sveriges största konstköpare, bör du se över vad för typ av konst de specialiserar sig i. Vanligast för gallerier är oljemålningar gjorda innan 1950.

Sälja egen konst på nätet

Är du själv konstnär och vill sälja konst på nätet för att få in en extra inkomst finns det ett antal sätt att komma i gång. Två av de populäraste webbsidorna för att sälja egen konst på nätet; konstShop.se och Konst.se, är tillgängliga för privatpersoner. Där kan du lägga upp din konst så att den sedan visas för potentiella konstköpare över hela Sverige.

Om du känner dig kunnig inom andra forum kan du även marknadsföra och sälja dina konstverk på ställen som Instagram, Facebook eller Twitter.

Du skulle även kunna öppna din egen hemsida som ett digitalt galleri där du kan visa dina verk helt efter dina egna visioner med all information du tycker är relevant. Om du inte vill betala för en hemsida finns det aktörer som erbjuder gratishemsidor där du kan göra det mesta, men utan vissa fördelar och med aktörens namn i din webb-adress

Att tänka på om du ska sälja konst på nätet:

När du ska sälja konst på nätet finns det vissa saker som är viktiga att ha i åtanke, både för att göra din konst rättvisa och för att vara tydlig för köpare så att de vet vad de får.

  1. Ta bild på ditt verk i bra ljus, en mörk bild säljer sämre än tavlor i trevligt naturligt ljus.
  2. Photoshoppa inte dina konstverk, även om du vill ändra kontraster, färgmättnad eller mjuka upp linjer kan det bli fel om köparen anser att denne blivit lurad.
  3. Få med en annan vinkel eller en storleksreferens så att köparen kan föreställa sig hur din konst hade kunnat se ut i deras hem.
  4. Var beredd på att vissa kommer pruta, och bestäm vad du är villig att ta för ditt alster.
  5. Skriv ut storleken av ditt konstverk i beskrivningen.
  6. Var beredd på att paketera väl för eventuella långdistansfrakter.

Kom ihåg att hur du beter dig mot alla eventuella konstköpare kan påverka hur din försäljning går. Om du är långsam på att svara på meddelanden eller ger ifrån dig dålig attityd kan du tappa intresserade köpare eller skapa dåligt rykte, vilket kan göra det svårare för dig att lyckas med din konst. Om du lämnar över din konst personligen bör du även vara uppmärksam på hur du agerar då.