Måla med akrylfärg - Nybörjare

Akrylfärg är ett givande och vackert sätt att skapa konst, både för nybörjare och erfarna konstnärer. Färgen är vattenbaserad, enkel att använda och även snabbtorkande, vilket gör att den passar för många olika typer av projekt. I vår guide om att måla med akrylfärg för nybörjare listar vi allt du behöver för att börja och ger dig konkreta tips på hur du kan utforska denna härliga konstform.

Detta behöver du för att komma igång

För att komma igång och måla behöver du endast grundläggande material och utrustning:

  • Akrylfärger: Färgen säljs i enskilda tuber eller i set om flera. För dig som nybörjare rekommenderas att köpa ett set, då du får tillgång till ett urval av färger.
  • Penslar: Du behöver några olika akrylpenslar, i olika storlekar och former. Som nybörjare räcker det bra med en rund pensel, en platt pensel och en så kallad fläktpensel.
  • Målarduk: Det vanligaste underlaget för akryl är målarduk eller canvas, men du kan även måla på annat material som tyg och glas. Det finns olika målardukar att välja mellan, i olika storlekar, former och tjocklekar.
  • Vatten: Kanske låter självklart, men du behöver vatten både för att späda ut akrylfärgen och för att rengöra dina penslar – precis som med vanlig vattenfärg.
  • Palett: För dig som vill se riktigt proffsig ut kan en palett vara en bra investering. På den kan du blanda färger för att få till precis rätt nyans. Det finns paletter att köpa, oftast i trä eller plast, men det går lika bra att använda en vanlig papptallrik.
  • Staffli: Om du vill slippa böja nacken eller stå över din målning kan ett staffli göra susen för ergonomin. Fäst enkelt din målarduk eller canvas och justera höjden efter behov.

Köpa akrylfärger billigt

Färgerna kan skifta mycket i pris beroende på kvalitet och budget. Som nybörjare är det inte nödvändigt att köpa de dyraste varianterna, utan räcker gott att köpa billig akrylfärg. Det finns gott om produkter att välja mellan. När du har lärt dig tekniken och grunderna kan det dock vara värt att köpa dyrare varianter av hög kvalitet, då dessa ofta innehåller mer pigment.

Börja måla som nybörjare – 3 tips

När du har skaffat det material du behöver och köpt färg kan du äntligen börja måla! Här nedan har vi samlat våra tre bästa tips till dig som är nybörjare på att måla med akryl:

  1. Börja enkelt: Genom att börja med enkla motiv, som abstrakta landskap eller geometriska former, ger du dig själv utrymme att vänja dig vid färgen och tekniken.
  2. Bearbeta färgen: Akrylfärg är ofta klibbig och tjock, vilket gör att du behöver späda ut den med vatten för att kunna måla. Ha gärna två olika kärl med vatten tillhands: ett för att spä ut färgen med, och ett för att rengöra dina penslar med.
  3. Våga experimentera: Prova olika tekniker, blanda dina egna färger och våga testa oväntade, nya metoder. Genom att ha kul och våga experimentera kommer du lära dig mycket om konstformen.

Måla på olika material

En av de bästa sakerna med akrylfärg är dess mångsidighet. Färgen går att måla med på flera olika material förutom canvas och målarduk, som tyg och glas. Se till att färgen du använder är anpassad för materialet för att få bästa resultat.

Måla med akrylfärg på canvas: Det vanligaste materialet att måla på är den klassiska canvasen. Det är slitstark, tålig och har en jämn, absorberande yta som är utmärkt för färgen att fästa och torka på. Canvas passar perfekt för dig som är nybörjare och funkar för både stora och små tavlor.

Måla med akrylfärg på tyg: Du kan måla med färgen på olika typer av naturliga tyg som linne och bomull, men det bästa är att använd speciell textilfärg. För bästa resultat bör tyget tvättas och strykas innan du börjar måla på det.

Måla på glas med akrylfärg: Använd färgen som ett kreativt sätt att skapa måla på och skapa konst av gammalt glas. För bästa resultat bör en speciell färg för glas användas. Det kan vara bra att rengöra glaset innan du målar på det, och för ett ännu bättre resultat kan det vara värt tiden att fetta av glaset med en glasrengöring med alkohol. Det gör att färgen fäster bättre på ytan.

Hur lång tid tar det för akrylfärg att torka?

Det tar mellan 30 minuter och en timme för färgen att torka. Givetvis spelar det roll hur tjocka lager färg du har målat med, liksom hur fuktig luften är. Ju mer du späder ut färgen med vatten, desto snabbare torkar den. Ett hett tips för dig som är otålig är att använda en hårtork för att snabba på torkningen ytterligare, men var försiktig så du inte skadar målningen.